Meet the Stud: Dion!

Bij Brainstud maken we alles in-house, met onze eigen mensen, in eigen studio’s en onder eigen regie. We hebben dan ook veel verschillende expertises onder 1 dak; van projectleiders en onderwijskundigen, tot programmeurs en vormgevers. Met de rubriek ‘Meet the Stud!’ stellen we elke keer een andere collega aan jullie voor. Deze keer is het de beurt aan Dion!

Hoi Dion! Wat is jouw rol binnen Brainstud?

“Ik ben Development Lead, en in die rol doe ik eigenlijk twee dingen; ten eerste bouw ik de achterkant, of back-end, van onze Academy software en ben ik verantwoordelijk voor de hele ontwikkeling en uitrol van het platform. Ten tweede houd ik me bezig met de development afdeling, waarbij ik ervoor zorg dat projectleiders hun vragen en verzoekjes bij mij neer kunnen leggen, en alle developers weten wat ze moeten doen. Ik zorg dus dat het allemaal op rolletjes loopt, en dat het werk gedaan wordt.”

Hoe lang werk je nu bij Brainstud, en hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik werk nu 5 jaar bij Brainstud, waarvan ik de eerste twee jaar verschillende stages heb gelopen, en ook op freelance basis heb gewerkt. Ik ben hier terechtgekomen via mijn studie op hogeschool Windesheim. Nadat ik voor Bernd en Johan een concept pitchte, mocht ik hier mijn eerste stage lopen; ik ontwikkelde bedienbare en interactieve lampen die reageren op activiteiten zoals website bezoeken. Vervolgens ben ik me gaan bezighouden met alle development werkzaamheden binnen Brainstud. Eigenlijk ben ik blijven plakken en nooit meer weggegaan. Nu ben ik alweer 3 jaar fulltime in dienst.”

Wat deed je voordat je Development Lead was?

“Ik ben 10 jaar geleden begonnen met het bouwen van websites, en heb in die tijd altijd gefreelanced. Ik deed verschillende opdrachten, zoals het bouwen van simpele websites en applicaties, voor ondernemers die ik vaak via-via kende. Ook heb ik een zomer gewerkt bij Drukwerkdeal, een online drukkerij. Daarna ben ik op hogeschool Windesheim begonnen aan mijn studie hbo ICT, een studie software engineering. Tijdens mijn opleiding ben ik ook altijd blijven freelancen.”

Als jij al 10 jaar geleden begon met het bouwen van websites, dan ben je er op jonge leeftijd mee begonnen! Hoe kwam je hiermee in aanraking?

“In groep 8 van de basisschool heeft een vriend van me html aangeleerd, en het beviel eigenlijk best wel goed om daar een beetje mee te spelen. Vervolgens heb ik eerst een paar jaar geleerd om websites te bouwen, via zelfstudie. Op een gegeven moment had ik voldoende basiskennis, en ben ik op mijn 14e naar de Kamer van Koophandel gegaan om me in te schrijven. Dat was mooi, want de eerste vier jaar van mijn ondernemerschap moesten mijn ouders overal voor meetekenen. Als ik bijvoorbeeld bij een payment provider aanklopte omdat ik betalingen wilde verwerken was de boodschap; “Leuk dat je bij ons komt, maar mag ik nog een handtekening van je vader of moeder?”. Dus ja, dat was een beetje behelpen, maar het is me wel altijd goed bevallen!”

Hoe is het om te werken bij Brainstud, met de andere Studs?

“Dat is erg leuk, het bevalt me echt uitstekend. Ik denk dat we een hele fijne club mensen hebben, waarbij iedereen jong, energiek en gepassioneerd is. We werken allemaal vanuit dezelfde passie, en dat zie je ook terug in de collegialiteit. Iedereen is continu nieuwe dingen aan het leren, en deelt z’n ervaringen. Het is een informele sfeer; werken op kantoor is alsof je werkt in een huiskamer met wat vrienden, en bouwt aan gave dingen. Het voelt voor mij niet alsof ik naar mijn werk ga.

Over de afgelopen 5 jaar is het team natuurlijk wel gegroeid. Maar wat je ziet is dat de informele start-up sfeer al die tijd goed bewaard gebleven is. Het is niet anders geworden, terwijl het team groter is geworden. Ik vind het mooi om te zien dat je als bedrijf een cultuur hebt gevonden die goed werkt, en die je op anderen over kunt dragen. Wat de kracht van Brainstud is; iedereen wordt gelijk behandeld, ongeacht wie je bent of wat je doet. Een stagiair is net zo waardevol als een parttime of fulltime medewerker; je wordt meteen volledig in de groep opgenomen, en kunt dezelfde kansen en verantwoordelijkheden pakken.”

Werken op kantoor is alsof je werkt in een huiskamer met wat vrienden, en bouwt aan gave dingen.”

Wat betekent ‘Next level education’ voor jou, en hoe ben je hier dagelijks mee bezig?

“Voor mij betekent ‘Next level education’ dat je niet meer in een klas zit en simpelweg een boek moet lezen en wat opdrachten moet maken, maar dat je juist met nieuwe technieken, decentraal kunt leren. Dat je de technieken die je tegenwoordig allemaal tot je beschikking hebt, kunt inzetten om goed lesmateriaal te ontwikkelen, en dat het onderwijs ook op een leuke manier wordt gebracht. Ik denk dat die continue innovatie ervoor zorgt dat we een optimale leerervaring kunnen bieden. Ik zorg er daarbij voor dat alle mooie dingen die bij Brainstud bedacht worden, tot leven komen. Zodat techniek geen begrenzing vormt voor wat je kunt doen, maar juist mogelijkheden geeft.

Een grote kans die ik zie, en waar ik nu mee bezig ben, dat zijn de NFC-chips. Hiermee kun je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld stickers met NFC-chips op de werkplaats het leren versterken. Je kunt ze namelijk tappen met je telefoon, en je ziet dan direct informatie zoals een tekst, afbeelding of video. Op die manier kun je de leerervaring echt integreren met de omgeving om je heen, en gaat leren verder dan alleen een boek, of online platform. Ik heb zelf ook een NFC-chip in mn hand. Dat is nu met name erg handig als ik tags aan het testen ben. Zo weet ik bijvoorbeeld meteen hoe de gebruikerservaring is na het tappen. Ik kan er nog niet mee betalen of inchecken, maar wel bijvoorbeeld video’s of kattenplaatjes op zetten. 🙂 ”

Welk project vond je het leukst om te doen, of ben je het meest trots op?

“Het grootste ‘project’ van de afgelopen 3 jaar bestond uit het ontwikkelen van onze Academy software. Dat is een groot, doorlopend, project geweest, en ik ben erg trots op hoe deze ontwikkeling is gegaan en hoe het product er nu uitziet. Het begon namelijk als een heel simpel opdrachten systeem, die een interactieve website toonde waarop je wat opdrachten kon maken. Destijds werd het gebruikt door één school, met zo’n 500 gebruikers. Vervolgens hebben we een grote update gedaan, waarbij we veel meer toe gingen naar rijke opdrachtkaarten met media en links erin. Meer scholen gingen het toen gebruiken. 

Op een gegeven moment hadden we scherp; deze richting willen we op als bedrijf, en zo’n soort systeem willen we gaan bouwen. We wilden namelijk toe naar een systeem, waarbij je meerdere soorten e-learnings en diverse leerstijlen kon aanbieden. We beseften toen ook, ik denk zo’n 1,5 jaar geleden, dat het systeem wat we destijds hadden daar niet geschikt voor was. Het was meer een Minimum Viable Product. Op dat moment heb ik gezegd; oké, we gaan nu van scratch beginnen, en alles opnieuw opbouwen met de visie die we tegenwoordig hebben en alles wat we de afgelopen jaren hebben geleerd. Op basis daarvan gaan we nu een nieuw, modulair systeem bouwen dat future-proof is.

Op het moment dat dat systeem er was hebben we een grote launch party gehad, waarbij het nieuwe systeem geactiveerd is, en we de (uitgeprinte) oude code verbrand hebben. Vanaf dat moment bieden we het systeem aan als een soort Netflix-model, waarbij je onbeperkt allerlei keuzedelen en leerprogramma’s kunt volgen. Daardoor sloten nog meer scholen zich aan, en groeiden we naar 18.000 gebruikers vorig jaar. Inmiddels zitten we op zo’n 38.000 gebruikers!

We zijn nu aangekomen bij de volgende stap; echte Academy software, waarmee andere bedrijven ook gewoon aan de slag kunnen om hun eigen Academy op te zetten. De content mogelijkheden zijn nu een stuk uitgebreider, en we kunnen verschillende soorten leerstijlen aanbieden. Je ziet ook dat scholen, naast het gebruik van All You Can Learn, steeds vaker hun eigen Academy ontwikkelen.”

Aan welk droomproject zou je in de toekomst nog willen werken?

“Wat voor mij wel een droomproject gaat worden is de uitrol naar andere landen. Het is namelijk vrij makkelijk om een systeem te ontwikkelen voor één land, of één markt. Maar waar we nu naar toe gaan is dat ons systeem bijvoorbeeld ook gebruikt gaat worden in Afrika, en naar verwachting ook in meer landen. Het is een grote uitdaging om het systeem daar draaiende te krijgen, omdat je te maken krijgt met zaken zoals betalingen in andere landen, de taal van het platform en natuurlijk de snelheid en stabiliteit van het internet.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar onze uitrol nu in Afrika, dan is het internet daar niet bijster goed. Je hebt daar hele lage snelheden en het internet valt vaak uit. We moeten er daarom voor zorgen, in de voorkant van de applicatie, dat je gewoon door kunt blijven werken als je offline bent. Ook moeten we ervoor zorgen, in de achterkant van de applicatie, dat je nog steeds een stukje historie kunt verwerken en op kunt slaan. Daarnaast moeten we het systeem zo inrichten dat het niet meer internet verbruikt dan strikt noodzakelijk is, zodat je ook bij lage snelheden nog bij je content kunt komen. Er moet eigenlijk nog een hele optimalisatieslag plaatsvinden, om ervoor te zorgen dat ons systeem ook toegankelijk is op locaties met dergelijke uitdagingen. Maar ik heb er heel veel zin in om daarmee aan de slag te gaan!”

He Dion, tijdens het interview schoot me te binnen dat je eigenlijk nog 2 andere rollen binnen Brainstud hebt! Kun je daar nog wat over vertellen?

“Ik ben inderdaad ook Functionaris Gegevensbescherming! In die rol zorg ik ervoor dat ik alle vragen kan beantwoorden over hoe wij omgaan met de privacy van persoonsgegevens, en dat ik scholen en bedrijven hierover te woord kan staan. Ik weet daarbij wat de wettelijke achtergrond is van alle verwerkingen, en hoe wij daar mee omgaan. Daarnaast zorg ik ervoor dat we niet meer gegevens verzamelen dan strikt noodzakelijk is. Voor deze rol is het belangrijk dat je aan kunt tonen dat je mechanismen hebt ingericht om ervoor te zorgen dat informatie veilig en zuiver verwerkt wordt. Ik adviseer Brainstud dus eigenlijk of verwerkingen wel of niet kunnen, en let op naleving van de regels. Wanneer dus iemand intern vraagt ‘Kunnen we deze informatie verzamelen?’ dan kan ik als toezichthouder dat een halt toeroepen wanneer het niet strikt noodzakelijk is. 

We gaan ook het ECK-iD implementeren, dat is eigenlijk een unieke code voor jou als persoon die veilig toegang biedt tot digitale leermiddelen. Aan de hand van dat iD kunnen wij ervoor zorgen dat we zo min mogelijk gegevens verzamelen. Zo kun je al een account aanmaken, zodat dat wij weten wat je (voor)naam is. Zo wordt het allemaal nog privacy bewuster. Ook is het handig wanneer je bijvoorbeeld overstapt naar een andere (mbo-)school, dan behoud je gewoon hetzelfde iD.”

Dit is onze kantoorhond Bo
Onze Bo!

“Daarnaast ben ik ook het baasje van Bo (red. onze kantoorhond) , en ik denk dat dat wel mijn belangrijkste functie is! Op een gegeven moment keek ik op marktplaats, en kwam ik een puppy tegen. Ik dacht eigenlijk meteen; die moet ik hebben! Het is natuurlijk niet bij ieder bedrijf vanzelfsprekend dat je je hond mee naar het werk kunt nemen, maar toevallig had ik Johan een paar weken eerder horen zeggen dat hij wel een kantoorhond wilde lenen. Dus ik heb de dag erna contact gezocht met Steven, van ‘Goh, ik zit eraan te denken om een hond te nemen, mag ze mee naar kantoor?’. En dat was eigenlijk meteen prima. Dus die avond nog heb ik Bo opgehaald, en sindsdien is ze onze trouwe kantoor viervoeter.

Dat is nu twee jaar geleden, en gelukkig is ze goed ontvangen door alle collega’s! Zeker in het eerste jaar is in de opvoeding wel vrij veel werk gaan zitten. Zeker in het begin heb wel het idee gehad dat ik permanent een peuter naast me had zitten; dat ze continue wilde spelen, of ging blaffen. Maar nu is ze wel een stukje ouder en wijzer, is ze volledig opgenomen in het team. Ze weet wat haar taken en verantwoordelijkheden zijn, en pakt die goed op. Ze komt af en toe bij je om een knuffel op te halen, doet haar behoefte nu netjes buiten, en de rest van de dag ligt ze te slapen onder de bureaus.”

Heb je nog een leuk weetje voor ons? Over jezelf, of iets dat je geleerd hebt tijdens je werk?

“Tijdens m’n middelbare schooltijd spijbelde ik een paar keer per jaar om naar educatie en innovatie hackathons te gaan, waar je werkt aan een spontaan project. Dus ook toen al was ik druk bezig met het verbeteren van onderwijs! Zo ben ik bijvoorbeeld acht jaar geleden naar een hackathon van Kennisnet geweest, waar we 24 uur lang met een projectteam een spel bouwden om aan de hand van gamen te kunnen leren.

Ik ben dus eigenlijk altijd al bezig geweest met proof of concepts, om leren een stukje leuker te kunnen maken. Als developer had ik overal kunnen werken, maar een van de belangrijkste factoren waarom ik bij Brainstud werk, is omdat ik hier echt impact kan maken met wat ik aan het doen ben. Ik denk dat we hier echt een greenfield technologie hebben waarmee we een positief effect kunnen hebben, en door tools te ontwikkelen waarmee leren een stuk plezieriger en effectiever wordt.”

“Als developer had ik overal kunnen werken, maar een van de belangrijkste factoren waarom ik bij Brainstud werk, is omdat ik hier echt impact kan maken met wat ik aan het doen ben.”

PS: Dion maakt ook muziek! Beluister hem hier op Spotify.

Over de schrijver

Juliën Schoonbrood

Juliën Schoonbrood

Oog voor detail, talent voor taal en een passie voor marketing. Juliën neemt je mee achter de schermen bij Brainstud, en brengt je op de hoogte van de nieuwste trends in onderwijsland!

Deel dit artikel via

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest