Wat is jouw innovatieve idee voor open en online onderwijs?

Hogescholen en universiteiten bieden al jarenlang online onderwijs aan, maar volledig overstappen naar online gebeurde pas -noodgedwongen- tijdens de corona pandemie. Al snel ontstonden allerlei innovatieve ideeën en deelden onderwijsinstellingen hun kennis over de aanpak van afstandsleren. Nu is het zaak om deze innovatiekracht vast te houden, door online onderwijs te zien als mooie aanvulling op offline onderwijs en niet slechts als tijdelijke oplossing. Ook stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) via een stimuleringsregeling financiering beschikbaar voor Open en Online onderwijs. Dit is dus hét moment om aan de slag je gaan met jouw innovatieve idee!

Wat houdt de stimuleringsregeling in?

Het ministerie van OCW wil met de ‘Stimuleringsregeling Open en Online onderwijs’ hogescholen en universiteiten helpen om de kwaliteit van online onderwijsvormen te verhogen. Daarnaast wil zij het hoger onderwijs ook helpen om kwalitatief hoogwaardige collecties met open leermaterialen te delen, hergebruiken en verbeteren. De stimuleringsregeling is een meerjarige regeling waarbij innovatieve en experimentele projecten een subsidie kunnen ontvangen van €100.000 – €175.000. De stimuleringsregeling wordt gecoördineerd door SURF; de Nederlandse ICT-samenwerkingsorganisatie voor onderwijs en onderzoek.

… In deze corona tijd waarin het online onderwijs een enorme vlucht heeft genomen, verwacht ik dat hogescholen en universiteiten extra willen inzetten op meer online innovaties en op meer samenwerking op het gebied van online leermaterialen. Met de regeling moedig ik deze ontwikkeling van harte aan omdat docenten en onderwijsprofessionals met hun projecten het online hoger onderwijs naar een hoger niveau tillen, en het onderwijs voor studenten aantrekkelijker en uitdagender kunnen maken.

– Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) 

Twee pijlers: open leermaterialen en online onderwijs

De stimuleringsregeling omvat twee pijlers; open leermaterialen en online onderwijs. Als eerste de pijler open leermaterialen. Hierin worden onderwijsinstellingen uitgedaagd om samen kwalitatief hoogstaande collecties van open leermaterialen te maken. Om in aanmerking te kunnen komen, moeten ingediende projecten een cultuurverandering in gang zetten die gericht is op het delen, hergebruiken en verbeteren van leermaterialen. Ook moeten onderwijsinstellingen waarborgen dat de collectie actueel en in gebruik blijft, bijvoorbeeld door deze te laten onderhouden door een community van vakdocenten.

Als tweede de pijler online onderwijs. Hierin worden onderwijsinstellingen uitgedaagd om het onderwijs te verrijken of herontwerpen door de inzet van innovatieve online onderwijsvormen. Projecten binnen deze pijler hoeven niet te draaien om het bedenken van de nieuwste technologieën. Ze mogen zich ook richten op het zinvol en effectief inzetten van verschillende beschikbare technieken en tools. Verder moeten de ingediende projectvoorstellen binnen deze pijler bijdragen aan een van de uitdagingen binnen het Jaarthema ‘Activerend leren en toetsen’. De eerste uitdaging die hierin centraal staat, is hoe studenten op afstand betrokken kunnen worden en blijven, zodat ze zelf actief aan de slag gaan. De tweede uitdaging gaat draait om (online) toetsen, en hoe een verschuiving van summatief naar formatief toetsen kan worden ingericht.

Hoe nu verder?

Om je in te kunnen schrijven voor de stimuleringsregeling is één ding het allerbelangrijkst; een goed idee. Hoe kun je bij jouw onderwijsinstelling het verschil maken? Wat zou jouw studenten en docenten echt vooruit helpen? Wellicht heb je zelf al een innovatief idee bedacht waarmee je aan de slag wilt. Je kunt ook een kijkje nemen bij de projecten die al eerder deze subsidie toegekend hebben gekregen.

Of laat je inspireren door ons! Bekijk hier enkele voorbeelden van projecten die we gedaan hebben voor verschillende onderwijsinstellingen en bedrijven. Het is heel eenvoudig om als onderwijsinstelling een eigen online leerplatform te starten, waarop je (open) leermaterialen kunt aanbieden. Een voorbeeld hiervan is ons eigen leerplatform ‘All You Can Learn’, dat voor iedereen toegankelijk is. Door de toepassing van gamification blijven studenten actief en betrokken. Daarnaast werkt onze dochteronderneming exa.men ook dagelijks aan moderne vormen van toetsen en beoordeling. Uiteraard helpen wij ook graag mee om jouw idee verder uit te denken en uit te werken!

Vraag subsidie aan!

Heb je jouw idee nog niet helemaal scherp? Geen probleem, je hebt nog even de tijd. Het is namelijk mogelijk om vanaf 1 september 2020 een projectvoorstel in te dienen voor de stimuleringsregeling. Dit kan tot uiterlijk 15 december 2020. Op de website van SURF vind je meer praktische informatie over het indienen van een projectvoorstel. Ook vind je hier een planning met verschillende webinars waaraan je kunt deelnemen.

Wij kijken uit naar alle mooie en innovatieve ideeën die het onderwijs van de toekomst gaan vormgeven, en uiteraard dragen we daar graag ons steentje aan bij. Wil je meer weten over wat wij (kunnen) doen, of eens brainstormen over jouw idee? Laat het weten!

Over de schrijver

Juliën Schoonbrood

Juliën Schoonbrood

Oog voor detail, talent voor taal en een passie voor marketing. Juliën neemt je mee achter de schermen bij Brainstud, en brengt je op de hoogte van de nieuwste trends in onderwijsland!

Deel dit artikel via

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest