Meet the Stud: Frans Piter!

Bij Brainstud maken we alles in-house, met onze eigen mensen, in eigen studio’s en onder eigen regie. We hebben dan ook veel verschillende expertises onder 1 dak; van projectleiders en onderwijskundigen, tot programmeurs en vormgevers. Met de rubriek ‘Meet the Stud!’ stellen we elke keer een andere collega aan jullie voor. Deze keer is het de beurt aan Frans Piter!

Hoi Frans Piter! Wat is jouw rol binnen Brainstud?

“Ik ben (hoofd) front-end developer. Dat betekent dat ik alle gebruikersinterfaces binnen Brainstud onder mijn beheer heb, en daar ook de strategie voor uitdenk.”

(red: Front-end is de “voorkant” van de website, het zichtbare deel voor de bezoeker. Een front-end developer vertaalt een webdesign naar een werkend geheel in de browser, inclusief alle interacties en effecten.)

Hoe lang werk je nu bij Brainstud, en hoe ben je hier terecht gekomen?

“Vanaf het begin ben ik al wel enigszins betrokken geweest bij Brainstud. Bernd, een van de oprichters van Brainstud, is een goede maat van me. Toen Bernd begon met zijn eerste eigen bedrijf (vóór Brainstud) ben ik al vrij snel samen met hem websites gaan bouwen. Dat heb ik een tijdje gedaan, en daarna startte Bernd Brainstud. Daar ben ik toen al snel bij betrokken geraakt, doordat ik gevraagd werd om op freelance basis de marketing pagina’s van Brainstud te bouwen.. Ik studeerde nog, dus het was niet fulltime, maar meer een soort bijbaan voor me.

Toen ik eenmaal klaar was met mijn studie heb ik wel even om me heen gekeken. Bij Brainstud zochten ze iemand die het ISO 27001 traject kon starten en toen dachten ze aan mij. In eerste instantie heb ik dat ook op freelance basis gedaan. Dat project was wel een succes! Zo ben ik eigenlijk verder het bedrijf ingerold en heb ik de front-end opgepakt.”

Wat deed je voordat je front-end developer was?

“Ik heb niet echt andere banen gehad. Wel heb ik altijd veel op freelance basis websites gebouwd. Eerst als hobby, en daarna dus voor ‘Speciaal Design’, Bernd’s bedrijf vóór Brainstud. Toen moest ik me wel flink focussen op mijn studie, de bachelor Bedrijfskunde en daar de master Strategic Innovation Management.”

Ik hoor je zeggen Bedrijfskunde en Strategic Innovation Management, dan denk ik niet direct aan (front-end) development!

“Ja, dat heb ik voornamelijk mezelf geleerd. Tijdens mijn studie heb ik wel een minor Informatica gevolgd, daar heb ik veel van de concepten van het reguliere development meegekregen en dat was heel interessant. Maar eigenlijk alles met betrekking tot web-development heb ik mezelf aangeleerd. Dat is ongeveer begonnen toen ik, denk ik, 13-14 jaar was. Toen nog heel basis een eerste website in html, en dat steeds verder uitgewerkt eigenlijk. Grappig, als ik nu kijk naar de eerste website die ik ooit gemaakt heb, dan is dat echt om te lachen, maar dat was destijds heel tof!”

Hoe is het om te werken bij Brainstud, met de andere Studs?

“Het is echt ontzettend leuk om te werken bij Brainstud! Ik heb echt ontzettend veel vrijheid in mijn werkzaamheden, en kan me daarin ook volledig ontwikkelen. En dat is heel erg fijn. Eigenlijk heb ik van mijn hobby, web-development, volledig mijn werk gemaakt, en dat is heel erg relaxed! Daarbij wordt je ook nog ondersteund door een heel leuk, jong en energiek team van Studs, waardoor je met de gezamenlijke expertise de tofste producten kunt neerzetten. Het is echt een modern bedrijf.”

Wat betekent ‘Next level education’ voor jou, en hoe ben je hier dagelijks mee bezig?

“Zelf vind ik innovatie gewoon ontzettend leuk. Dat is ook de reden waarom ik de master Strategic Innovation Management gedaan heb. Wat ik nu heel erg probeer te doen in mijn werk is de nieuwste webtechnologieën toepassen op het onderwijs. Het onderwijs is daar heel erg aan toe. Het staat er toch wel heel erg om bekend dat er veel met papier gewerkt wordt, terwijl zij juist heel erg kunnen profiteren van het internet. Bij Brainstud probeer ik, met het hele team er natuurlijk bij, het onderwijs veel meer digitaal en veel schaalbaarder te krijgen. Dus echt die innovatie in het onderwijs te krijgen! Dat zie ik wel echt als ‘Next level education’.”

Welk project vond je het leukst om te doen, of ben je het meest trots op?

“Als ik terugkijk dan is dat nog steeds het  ISO 27001 traject. Daar ben ik ook mee binnen gekomen bij Brainstud. Dat was eigenlijk de implementatie van informatiebeveiliging op een structurele manier toepassen binnen Brainstud. Onwijs interessant, redelijk nieuw voor mij, maar ontzettend leuk en leerzaam om te doen! Dat is ook erg goed geslaagd; we zijn nu ISO 27001 gecertificeerd. Daar ben ik zeker trots op!

Wat me trok aan het hele ISO traject, ondanks dat het geen web-development was, was de uitdaging. Ik was net klaar met mijn studie en het was iets waar ik me volledig in vast kon bijten. Ook had ik de tijd om volledig uit te zoeken wat een ISO certificering inhield en wat er allemaal bij informatiebeveiliging komt kijken. Het was ontzettend leuk om die uitdaging aan te gaan, en alles daarover te leren!

BSI-erkenning-ISO-27001
Brainstud is ISO 27001 gecertificeerd

Als ik kijk naar mijn huidige werkzaamheden, dan is het her-organiseren van de ontwikkeling van onze gebruikersinterfaces het leukste om te doen. Van oudsher werkt Brainstud redelijk project-gestuurd, echter willen we in onze gebruikersinterfaces nu een duurzamere ontwikkeling tot stand brengen. In plaats van onze code over meerdere projecten verspreid te hebben, splitsen we dat nu op in herbruikbare componenten die centraal beheerd worden. Een grote opgave als je kijkt naar de diversiteit en flexibiliteit van de webapplicaties die Brainstud bouwt! Het is ontzettend leuk om die puzzel te leggen en de processen daarbij te evalueren en verbeteren.”

Aan welk droomproject zou je in de toekomst nog willen werken?

“Het lijkt mij onwijs interessant om in de nabije toekomst onze leerprogramma’s online te kunnen aanbieden op zo’n manier dat het ook op plekken kan komen waar een slechte internet connectie is. Dan kijk je heel erg naar de performance van onze leerprogramma’s en combineer je dat met de nieuwste web-technieken. Zo lever je een dusdanige toegankelijkheid en stabiliteit dat papier écht overbodig wordt. Momenteel prefereren een heleboel mensen nog steeds papier, omdat dat er altijd is, ongeacht je omstandigheden. Diezelfde stabiliteit wil ik digitaal ook kunnen bieden!

Wat ook hoog op mijn verlanglijstje staat, is de integratie van een betrekkelijk nieuwe technologie, namelijk blockchain. Dat is een technologie die nog heel interessant kan blijken voor de registratie van experience points, andere vaardigheden of certificeringen. Het grootste obstakel daar zit hem in de samenwerking die tot stand moet worden gebracht tussen diverse partijen zoals scholen en examenleveranciers. Brainstud is daarvoor echter de ideale partij om dat obstakel te overwinnen.”

Heb je nog een leuk weetje voor ons? Over jezelf, of iets dat je geleerd hebt tijdens je werk?

“Mijn interesse voor digitaal onderwijs was er al vanaf het begin. De eerste domeinnaam die ik heb aangeschaft was leersnel.nl. Op deze url heb ik mijn eerste HTML, CSS en Javascript geschreven in de vorm van een soort tutorials over het maken van websites.”

Over de schrijver

Juliën Schoonbrood

Juliën Schoonbrood

Oog voor detail, talent voor taal en een passie voor marketing. Juliën neemt je mee achter de schermen bij Brainstud, en brengt je op de hoogte van de nieuwste trends in onderwijsland!

Deel dit artikel via

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest